top of page

De molen en zijn omgeving

Watermolen, molen, rad,

De molen

In het hart van het Duizendmerengebied, verscholen in een klein idyllisch dal, bevindt zich een lieflijk complex van een oude watermolen met bijbehorende boerderij en enkele bijgebouwen. In dit waterrijke gebied waren vroeger talrijke watermolens. Moulin Begeot, als een van de weinige molens nog bewaard gebleven, is een karakteristiek voorbeeld. De molen stamt uit 1765 en is in 1832 vergroot. De molen was een klein economisch centrum voor de streek: er werd graan gemalen, noten en zaden tot olie geperst, appels tot cider verwerkt.

 

De molen is buiten gebruik geraakt nadat er industriële molens ontstonden. Dit had ernstig verval tot gevolg. De houten as en houten tandwielen zijn echter weer hersteld en de molen is weer in gebruik voor het verwerken van de appeloogst. Natuurlijk is er continu veel (herstel)werk te verrichten aan rad, molen waterlopen.

molen, molensteen, watermolen
molensteen, molen, steen, watermolen
molen, molensteen, malen, watermolen
molen, tandwiel, machine, aandrijving

Het duizend merengebied

Het duizend meren gebied (Plateau des Mille Etangs), een plateau aan de voet van de Hoge Vogezen, wordt begrensd door de rivieren de Breuchin en de Ognon. Het is een uniek gebied, gevormd in de ijstijden, waar het nog vele sporen van draagt, zoals de vele morenen, zwerfkeien en gletsjersporen in de rotsen. Een feeëriek gebied wat gekenmerkt wordt door water, mysterieuze bossen, moerassen en venen, de “tourbières”, waar veel zeldzame planten en dieren voorkomen.

Duizend meren, meertje, Frankrijk,

Vanaf de Middeleeuwen heeft de ontginning van moerassen plaatsgevonden en zijn er de vele meren ontstaan. Van oudsher is de streek gekenmerkt door kleinschalige boerenbedrijfjes en kleine industrietjes op waterkracht, die ieder geïsoleerd en verspreid door het hele gebied voorkwamen. Tegenwoordig is de agrarische activiteit sterk teruggebracht tot enkele bedrijven. Omdat elk boerderijtje vroeger te voet of met paard en wagen bereikbaar moest zijn, is er een uitgebreid netwerk van oude paden, waardoor het gebied tegenwoordig uitermate geschikt is voor wandel- en fietsliefhebbers. 

 

Het Plateau des Mille Etangs is een gebied van natuur en rust, nog niet ontdekt door het massatoerisme. Ondanks de schijn van volledig van de culturele wereld verwijderd te zijn, is dit duidelijk begrensde gebied nog geen uur rijden van enkele grote steden, zoals Belfort, Basel (Zwitserland) of Freiburg (Duitsland). Voor vakantiegangers naar Italië en Zwitserland zeer gunstig gelegen als tussenstop, daar het maar 5 uur rijden van Nederland ligt.

Meertje, duizend meren gebied, Frankrijk, waterlelie
Ree, bos, Frankrijk, Natuur, Wild
meertje, meer, zonnestralen, vennetje
bottom of page